Програма  “Български младежки делегат”

Национална програма „Български младежки делегати в ООН“ стартира през 2006 г. и се организира от Дружество за ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България. Партньори на Програмата са и други институции и неправителствени организации, сред които Национален младежки форум, Българска платформа за международно развитие, ISIC България, сдружение „Национална младежка карта“. Програмата помага на младите хора да станат част от идентифицирането на младежки проблеми, развитието на стратегии за младежка политика и прилагането им на международно ниво. 

Основната мисия на младежките делегати е да бъдат мост между младите хора в България и институциите, както на национално, така и на международно ниво. Това се осъществява чрез провеждане на постоянни срещи с младите хора в страната и запитвания сред тях с цел идентифициране на техните основни проблеми и потребности. Тези данни се обобщават и анализират, на тяхна база се подготвя изказването на младежките делегати пред Общото събрание на ООН и пред Комисията за социално развитие на ИКОСОС. Българското правителство, в лицето на МВнР и Българското представителство в ООН, разпознава програмата „Български младежки делегати към ООН“ като легитимния глас на млади хора в България. 

Светът, който искаме да видим е свят, в който младите хора са активна част от процесите на вземане на решения и създаване на политики на всички институционални нива, както в България, така и на международно ниво. Програмата „Български младежки делегати към ООН“ е една от програмите, които активно работят за разпространение на тази форма на младежко включване и в други държави. Нашата визия се основава на изграждането на проактивни, образовани и мотивирани млади хора, хора, които имат широки познания за проблемите и приоритетите в различни сфери на обществения живот в страната и по света. 
Настоящите младежки делегати на България в ООН с мандат 2022-2023г. са Мария Бадева и Ангел Митков. Координатор на Програмата е Тодор Рогошев – български младежки делегат в ООН с мандат 2021-2022г. Повече за Програмата може да откриете тук.